JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Pelajar KAB, UPSI Selami Budaya Masyarakat Kemboja

Kategori: Berita Terkini Diterbitkan: Khamis, 21 April 2016

Siem Reap, KEMBOJA – Majlis Mahasiswa Kolej (MMK) Kolej Kediaman Kolej Aminuddn Baki, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menganjurkan “Jejak Masyarakat di Bumi Kemboja” yang disertai oleh 23 mahasiswa kolej berkenaan. Program ini telah dijalankan dari 9-12 April 2016 di Perkampungan Stheng Thmey, Siem Reap Kemboja.

    kemboja 4    

“Sepanjang program berlangsung pelbagai aktiviti dijalankan seperti interaksi dan mengajar pelajar sekolah agama, menyampaikan sumbangan, dan melawat tempat bersejarah. Menurut, Mohd Raizol Ramli yang juga pegawai pengiring, lawatan ke Kuil Angkor Wat, Angkor Bayon, Muzium Perang Kemboja dan Tasik Tonle Sap memberi peluang kepada pelajar mengetahui sejarah pembangunan di negara Kemboja.

kemboja 1   kemboja 1   kemboja 1

Fatin Amirah Amirruddin selaku Pengarah Program Jejak Masyarakat di Bumi Kemboja berkata, “program ini sedikit sebanyak membuka hati kami tentang kehidupan golongan minoriti Islam di negara asing. Terlalu banyak kekurangan yang dapat dilihat sepanjang kami berada di bumi Kemboja ini. Barang keperluan seperti makanan halal, alat-alat tulis, al-Quran dan kelengkapan lain amatlah sedikit dan terhad”.

Pelajar juga berpeluang merasai sendiri pengalaman memasuki kawasan-kawasan yang menempatkan keluarga-keluarga yang tidak berkemampuan. Sedikit sumbangan disampaikan kepada beberapa buah keluarga bagi meringankan beban yang dihadapi mereka.

Turut diadakan Pemberian Insentif PhD 2015 kepada tujuh orang kakitangan akademik dan Anugerah Khas Kumpulan Inovasi dan Kreatif (KIK) 2015 kepada kumpulan Oasis, dari Perpustakaan Tuanku Bainun dan Kumpulan V-Tech, dari Jabatan Pengurusan dan Pembangunan Harta Benda. Hadir sama Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Prof. Dr. Mohd. Sahandri Gani Hamzah, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof. Madya Dato' Dr Junaidi Abu Bakar dan Pendaftar, En. Mohd Faizi Othman.

Tambah Fatin Amirah, “walaupun program ini hanya berlangsung dalam masa yang singkat, namun pengalaman yang diperoleh amat bernilai dan membuka mata peserta yang bakal menerajui masa hadapan negara. Program seumpama ini perlulah dilakukan dengan lebih kerap dan konsisten bukan sahaja daripada pihak pelajar, bahkan masyarakat Malaysia sendiri. Program seumpama ini diharapkan mampu menjadi pemangkin bagi pelajar mempraktikkan nilai-nilai murni dan sifat-sifat kepemimpinan bukan sahaja bagi individu malahan secara berkumpulan dan bermasyarakat”.Oleh : Ammar Markruf Abd Hamid
Universiti Pendidikan Sultan Idris

Hit: 591

Staf & Pelajar

           
   directory icon   feedback 2 new  Pelawat

   hotel 2
   feedback 2 new

 

Tender

  
 

Kerjaya

 

UPSI Offshore Office (China)

offshore china office upsi small

Pelan Strategik UPSI


Seminar / Konferen

 
 
 

Data Mikro