Retreat LPU Memperkasakan Pengurusan Universiti

Kategori: Berita Terkini Diterbitkan: Rabu, 09 Mac 2016

UPSI, Melaka – Seramai 10 orang Lembaga Pengarah Universiti (LPU), sembilan orang Pengurusan Universiti dan seorang pegawai dari Bahagian Perancangan Korporat serta Bahagian Govenan mengikuti Retreat Lembaga Pengarah Universiti Bersama Pengurusan Universiti Pendidikan Sultan Idris yang diadakan pada 5 hingga 7 Mac 2016 di Hatten Hotel, Melaka.

lpu 2   lpu 3   lpu 4

Program tersebut diadakan bertujuan untuk memperkasakan peranan dan tanggungjawab Lembaga Pengarah Universiti selaras dengan elemen-elemen yang digariskan di dalam University Good Governance Index (UGGI), menggariskan tindakan perlaksanaan yang perlu dimainkan oleh LPU UPSI dan pihak pengurusan kanan UPSI dalam usaha untuk menjana kewangan UPSI dan untuk mengkaji semula pencapaian halatuju UPSI bagi tahun 2015- 2016 agar matlamat tersebut bersesuaian serta bergerak selari dengan tatacara outcome based budgeting(OBB).

lpu 5   lpu 1

Antara Isu yang dibincangkan ialah halatuju dan Petunjuk Prestasi Utama (KPI), Pengantarabangsaan, penyelidikan dan govenan, penjanaan kewangan, wow factor iaitu pendidikan awal kanak-kanak, ICT, dan modul pendidikan guru, persaingan antara universiti awam dan swasta dan ranking of university.

INFO : Senarai Lembaga Pengarah Universiti

BIL SENARAI LEMBAGA PENGARAH UNIVERSITI JAWATAN
1 Tan Sri Dato' Sri Abi Musa Asa'ari Mohamed Nor, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti
2 Prof. Dato' Dr. Zakaria Kasa Ahli Lembaga Pengarah Universiti