JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

O-Mart untuk Galak Pelajar Berniaga

Kategori: Berita Terkini Diterbitkan: Jumaat, 01 April 2016

UPSI, 1 April 2016 – Selari dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2015-2025) dalam lonjakan yang pertama, iaitu Graduan Holistik, berciri keusahawanan dan seimbang. Fakulti Pengurusan dan Ekonomi mengorak langkah menubuhkan Our-Mart.

o mart 3     o mart 5  

Menurut Naib Canselor, Profesor Dato' Dr. Zakaria Kasa beliau amat yakin penubuhan O-Mart dapat dijadikan sebagai ‘platform’ untuk para pelajar menimba pengalaman sebenar menjalankan perniagaan. “Aktiviti yang berbentuk ‘hands-on’ ini adalah sangat wajar dilaksanakan sebagai pelengkap kepada ilmu-ilmu yang dipelajari di dalam bilik kuliah.

  o mart 4   o mart 2  

"Saya berpandangan, penubuhan O-Mart ini juga dapat membuka peluang pekerjaan kepada pelajar secara part-time, yang membolehkan para pelajar menjana kewangan sendiri bagi membiayai perbelanjaan sara hidup sewaktu belajar di universiti.” “Saya berharap pelajar-pelajar yang terlibat dalam perniagaan O-Mart ini akan terus mempelajari selok belok, jatuh bangun perniagaan, dan jangan cepat berputus asa, kerana tanpa pengalaman yang dilalui ini, tidak akan menjadikan kita seorang yang berjaya,” katanya.

Tambah beliau, pengoperasian O-mart akan dijalankan oleh para pelajar FPE sendiri, malahan idea asal diilhamkan oleh beberapa orang pensyarah fakulti yang bertanggungjawab mengurus dan menyelia perjalanan perniagaan tersebut. Selain itu, bagi tujuan membantu aktiviti pelajar pihak Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) turut memberi sumbangan kepada O-Mart.

Hadir sama Dekan Fakulti Pengurusan dan Ekonomi, Prof. Madya Dr. Hamidah Yusof dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pembangunan), Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Puan Hjh. Wan Maizura Wan Zahari.

    o mart 1    

Bahagian Komunikasi Korporat
Universiti Pendidikan Sultan Idris

Hit: 498

Staf & Pelajar

           
   directory icon   feedback 2 new  Pelawat

   hotel 2
   feedback 2 new

 

Tender

  
 

Kerjaya

 

UPSI Offshore Office (China)

offshore china office upsi small

Pelan Strategik UPSI


Seminar / Konferen

 
 
 

Data Mikro